Borówka została okrzyknięta „owocem XXI wieku” dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym przeciwdziałającym występowaniu u ludzi chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów.
LECZNICZY SKŁAD
Owoce Borówki Chandler zawierają:
- antocyjany (pochodne delfinidyny, petunidyny, malwidyny);
- kwasy organiczne (kwas chlorogenowy, ferulowy, kawowy, elagowy);
- garbniki katechinowe;
- flawonoidy (pochodne kwercetyny, myricetyny i kemferolu);
- cukry;
- karotenoidy;
- pektyny;
- pierwiastki (m.in. potas, wapń, fosfor, magnez);
- witaminy: A, B, PP, C, E, D.
LECZNICZE MOCE
Wysoka zawartość antocyjanów, posiadających naturalne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) powoduje, że owoce Borówki posiadają zdolność do wymiatania wolnych rodników z organizmu człowieka, których nadmiar przyczynia się do powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym także chorób nowotworowych oraz chorób zwyrodnieniowych narządu wzroku.
Owoce Borówki działają leczniczo na:
- choroby oczu;
- miażdżycę naczyń krwionośnych;
- hiperglikemię;
- dysfunkcje układu sercowo-naczyniowego i bariery krew-mózg;
- żylaki;
- zapalenie stawów;
- uszkodzenia spowodowane działaniem reaktywnych form tlenu.
Bardziej szczegółową wiedzę o zdrowotnym działaniu mocowoców™ znajdziesz w dziale: Badania medyczne.
Zajrzyj po przepisy kulinarne, aby dowiedzieć się, jak przyswoić całe to zdrowie w najsmaczniejszej formie.