Skip navigation

kategoria:
moc smaku

Borówka Chandler – moc smaku

dodano: 03/05/2011

Szklanka świeżych owoców Borówki pokrywa aż 1/3 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C, a dodatkowo zawiera 85 mg potasu, 18 g węglowodanów, 4,5 g błonnika, a przy tym wszystkim jedynie 80 kcal!
Najsmaczniejsze są świeże Borówki, można je jednak z powodzeniem zamrozić, ponieważ utrzymają swój doskonały smak oraz wartości odżywcze nawet przez okres dwóch lat.
Owoce borówki dobrze smakują jako dodatek do lodów, muesli, jogurtu lub podawane z bitą śmietaną. Bardzo popularne są ciasteczka i naleśniki z Borówkami oraz dżemy i konfitury przyrządzane z Borówek.
Warto pamiętać, że wanilia i sok z cytryn wzbogacają ich smak.

PRZEPISY

Ciasto borówkowe

składniki:
2 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 2/3 łyżeczki soli, ½ szklanki mleka, 3 łyżki stołowe masła, 2 szklanki świeżych Borówek, cukier puder, aromat waniliowy;

sposób przygotowania:

  • Jajka utrzeć z cukrem.
  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  • Stopniowo dodawać do jajek, wlewając również mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Następnie dodać masło i aromat waniliowy. Ponownie wymieszać.
  • Dodać do ciasta 1 szklankę Borówek.
  • Rozprowadzić ciasto w foremce do pieczenia i posypać pozostałymi owocami Borówki.
  • Ciasto umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec w temperaturze 250 ℃ przez 45 minut.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Zupa borówkowa

składniki:
50 dkg świeżych lub mrożonych owoców Borówki Chandler, 10 dkg cukru, śmietana.

sposób przygotowania:

  • Borówki po opłukaniu w wodzie należy zalać litrem gorącej wody i rozgotować – można przetrzeć przez sito lub zmiksować.
  • Posłodzić, dodać śmietanę.

Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub makaronem.

Dżem borówkowy

składniki:
4 szklanki Borówek, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny.

sposób przygotowania:

  • Owoce Borówki umyć i ¼ z nich rozgnieść, a następnie umieścić w dużym rondlu z pozostałymi Borówkami.
  • Gotować na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszając.
  • Dodać cukier i sok z cytryny, gotować na małym ogniu przez 20 minut, mieszając.
  • Dżem przełożyć do słoików, zakręcić.

Sos borówkowo-miodowy do deserów

składniki:
2 szklanki Borówek, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół szklanki miodu, ¼ kostki masła, sól.

sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki umieścić w garnku i dodać szczyptę soli.
  • Podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając aż do zagotowania.

Wino borówkowe

składniki:
4 litry wody, 8 szklanek cukru, 4 litry Borówek, 3 dkg drożdży, 1 kromka razowego chleba.

sposób przygotowania:

  • Do dużego szklanego pojemnika wsypać Borówki.
  • Zagotować 2 litry wody z cukrem i wlać do pojemnika z Borówkami, następnie dodać 2 litry zimnej wody.
  • Rozsmarować drożdże na rozmiękczonej w wodzie kromce chleba i położyć na powierzchni roztworu, drożdżami do spodu.
  • Całość przykryć i odstawić na okres dwóch tygodni, przy czym każdego dnia zamieszać.
  • Po dwóch tygodniach przecedzić przez gazę i przelać do czystego naczynia.
  • Odstawić na dwa dni, a następnie powoli zlać do butelek.
  • Przykryć, a kiedy ustanie bąbelkowanie, zakorkować.
  • Przez 4 do 6 miesięcy wino powinno leżakować w zimnym, ciemnym pomieszczeniu.

Krem z Borówek

składniki:
5 łyżek Borówek, 1 filiżanka czerwonego wina, 1 filiżanka wody, 10 dag cukru, 1 opakowanie galaretki wiśniowej, ¼ litra śmietany, 5 dag posiekanych migdałów.

sposób przygotowania:

  • Wymieszać ze sobą: Borówki, czerwone wino, wodę i cukier.
  • Galaretkę rozpuścić według proporcji na opakowaniu i dodać do przygotowanej masy.
  • Ubić śmietanę i dodać do gęstniejącego kremu.
  • Następnie dodać posiekane migdały i wymieszać.
  • Napełnić kremem pucharki do deserów i wstawić do lodówki.

Podawać po wystudzeniu, gdy krem zastygnie.

CIEKAWOSTKI

Owoce Borówki Chandler zawierają w swoim składzie niewielką ilość węglowodanów w porównaniu do innych owoców. Dlatego mogą je spożywać nawet osoby z zaleconą dietą niskowęglowodanową.

2011 All Rights Reserved. Design by