Skip navigation

kategoria:
moc smaku

Jagoda Kamczacka – moc smaku

dodano: 05/05/2011

Jagody kamczackie oprócz niewątpliwych walorów smakowych pozwalają na długo zachować dobrą kondycję, sprawność fizyczną, urodę oraz młodość. Smakują doskonale spożywane oddzielnie na surowo oraz jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, pierogów czy rozmaitych wypieków. Można z nich przygotowywać również domowe przetwory: konfitury, nalewki, dżemy, soki, suszyć jagody oraz je mrozić. Ich słodko-kwaśny smak bardzo dobrze komponuje się z innymi owocami.

PRZEPISY

Nalewka z Jagody Kamczackiej

Tradycyjnie przygotowuje się ją poprzez zalanie jagód alkoholem dla wydobycia pełni aromatu, przy czym po 6 tygodniach zlewa się wyciąg, a owoce zasypuje cukrem, który wydobywa z nich resztę cennych substancji.
Po upływie kolejnych 6 tygodni zlewa się słodki wyciąg cukrowy znad owoców i łączy się oba wyciągi w celu uzyskania właściwej nalewki.

CIEKAWOSTKI

Owoce jagody kamczackiej są w Polsce coraz bardziej cenione nie tylko ze względu na wysokie walory smakowe (słodko-kwaśny smak z nutą goryczki) i odżywcze, ale także dlatego, że w warunkach naturalnych należą do najwcześniej dojrzewających owoców – roślina kwitnie wczesną wiosną, nawet na początku kwietnia, natomiast pierwsze owoce pojawiają się niekiedy już w połowie maja!

Z jednej rośliny Jagody Kamczackiej można w ciągu roku zebrać nawet 6 kg owoców!

2011 All Rights Reserved. Design by