Skip navigation

kategoria:
moc smaku

Aronia Viking – moc smaku

dodano: 05/05/2011

Z owoców Aronii można przygotowywać smaczne przetwory: soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady. Bardzo cennym surowcem jest także susz z owoców, który po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze.

PRZEPISY

Sok z Aronii

Możemy go łatwo uzyskać w sokowniku z zasypanych cukrem owoców.
W wyniku działania gorącej pary wodnej otrzymujemy sok o prawie czarnej barwie i wspaniałym smaku.
Sok z Aronii doskonale nadaje się do barwienia innych soków owocowych, galaretek, likierów a nawet win (zamiast sztucznych barwników) ze względu na swą intensywną barwę (zachowuje ją nawet po silnym rozcieńczeniu wodą). Jest również wspaniałym, pełnym witamin dodatkiem do herbat.

Przecier z Aronii

Przecieramy owoce Aronii z cukrem (w proporcji 1:1). Tak uzyskany przecier podgrzewamy do ok. 70 stopni, a następnie umieszczamy w gorących słoikach. Smak przecieru można wzbogacić dodając innych owoców, np. jabłek.

Nalewka z Aronii

2 kg owoców Aronii wkładamy do zamrażalnika na 1-2 doby.
Następnie w 4 litrach wody gotujemy liście wiśniowe przez ok. 30 minut.
Dodajemy owoce Aronii i gotujemy kolejne pół godziny.
Po wystudzeniu przecieramy owoce, dodajemy 2 kg cukru oraz sok z cytryny
i gotujemy do rozpuszczenia cukru.
Po ponownym wystudzeniu dodajemy litr spirytusu.
Nalewka pita w niewielkich ilościach (25 kropli wieczorem) wzmacnia układ krążenia, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.

Konfitura z Aronii

Owoce Aronii smażymy (niezbyt długo). W celu poprawy smaku możemy je skropić sokiem z cytryny lub dodać kwaśnych jabłek, soku z owoców czarnej porzeczki albo owoców dzikiej róży. Warto łączyć w przetworach Aronię i owoce bogate w witaminę C (np. owoców dzikiej róży) ze względu na fakt, że owoce Aronii są niezwykle zasobne w witaminę P, zwiększającą przyswajalność witaminy C, której sama Aronia nie ma w swym składzie zbyt wiele.

CIEKAWOSTKI

• Świeże owoce Aronii, często z dodatkiem imbiru lub pieprzu, są używane jako przyprawa do potraw mięsnych.

• Świeżo zerwane owoce Aronii mają cierpki smak wynikający z zawartości garbników, jeśli jednak przechłodzi się je w lodówce lub spożywa dopiero po kilku dniach, można uniknąć tego nieprzyjemnego posmaku (w miarę dojrzewania owoców rośnie w nich zawartość cukrów a spada zawartość garbników!).

2011 All Rights Reserved. Design by